תהלים קיט {פד} כַּמָּה יְמֵי עַבְדֶּךָ מָתַי תַּעֲשֶׂה בְרֹדְפַי מִשְׁפָּט:רש י מתי תעשה. שאראה בימי :מצודת דוד כמה. ר ל וכי מרובים המה ומתי א כ תעשה ברודפי משפט כי פן אמות ולא אראה הנקמה : מלבי ם - באור הענין (משפטים) כמה, ואם מצד המשפט, מתי תעשה ברודפי משפט, והלא ראוי שתעשה המשפט בעודי חי, וכמה ימי עבדך הלא ימי חיי קצרים :{פה} כָּרוּ לִי זֵדִים שִׁיחוֹת אֲשֶׁר לֹא כְתוֹרָתֶךָ:רש י כרו לי זדים שיחות. שלא כתורה הבאים לפסלני :מצודת דוד כרו לי. הזדים חפרו עלי בורות שאפול בהם ר ל יעצו עלי מחשבות רעים : אשר לא כתורתך. כי התורה אמרה ואהבת לרעך כמוך (ויקרא י ט) : (מצודת דוד)מצודת ציון כרו. חפרו : שיחות. בורות כמו כרו לפני שיחהמלבי ם - באור הענין (תורה) כרו, הלא הזדים החולקים על התורה ביד רמה הם כרו לי שיחות, מפני שהם אומרים אשר לא כתורתך, שאין הדברים כמו שהם כתובים בתורתך כי הם חולקים עליהם, נגד התורה) :(מלבי ם באור העני{פו} כָּל מִצְוֹתֶיךָ אֱמוּנָה שֶׁקֶר רְדָפוּנִי עָזְרֵנִי:רש י שקר רדפוני. לשוא רדפוני אויבי : כל מצותיך אמונה. מואבי ולא מואבית והם על שקר רדפו לאסרנימצודת דוד כל מצותך אמונה. כל המצות הלא המה לעשות אמונה לשם המצוה והם רדפוני לשקר בי ר ל אף שהמה אומרים שאני איש עון ופשע רב אין עצם כוונתם בעבור מצות ה לבער הרע כ א לשקר בי ולכן עזרני להתגבר עוד עליהם :{פז} כִּמְעַט כִּלּוּנִי בָאָרֶץ וַאֲנִי לֹא עָזַבְתִּי פִקֻּודֶיךָ: