הכנות אחרונות לקראת הגאולה
 
ליקוי חמה בל' תשרי בו אמר חתם סופר שיכולה להתחיל בו מלחמת גוג ומגוג

ליקוי חמה בל' תשרי בו אמר חתם סופר שיכולה להתחיל בו מלחמת גוג ומגוג

בל תשרי בצהריים מתרחש בישראל ליקוי חמה חלקי ואפשר יהיה לראותו מכל מקום.
מה הולך להיות?
מהו צירוף הנתונים הלא יאמן שמופיע בפרשת בראשית שבזכותו אפשריים בכלל ליקויי חמה?
ניסיתי לסכם הכי קצר שיש:
1. מחר בסביבות 14:15 בצהריים יגיע לשיאו ליקוי חמה חלקי שיראה מישראל. זה אומר שכשליש מהשמש תהיה מכוסה על ידי הצל של הירח (ראו תמונה). הליקוי יתחיל כשעה לפני השיא ויסתיים כשעה לאחריו.
2. תושבי הצפון הרווחתם הפעם! בליקוי הנוכחי- ככל שמצפינים הליקוי יותר מלא. תושבי הצפון יראו בפועל 34% אחוז מהשמש מכוסה, בעוד האילתים יסתפקו ב 29% אחוז.
3. תושבי אילת אין לכם מה להתבאס, כי עוד חמש שנים הבכורה עוברת אליכם: ב 2027 יהיה ליקוי שבו מאילת יראו קרוב ל 90% אחוז בעוד הצפוניים יראו פחות, אז חכו בסבלנות. (ומי שידרים אז עד לסכר אסוואן יראה ליקוי חמה מלא!)
4. מה בעצם גורם לליקוי חמה? יש על זה ים חומר ברשת וממש מומלץ להרחיב, וכותב זאת רק במשפט: פעם בחודש, בסמוך לראש החודש העברי, הירח חולף ממש צמוד לשמש. אבל ברוב החודשים הוא עובר, מבחינתנו המתבוננים, קצת מעליה או מתחתיה. פעם בכמה שנים מתלכד הקו של השמש והירח בעיני הצופה ממקום נתון על פני כדור הארץ ואז אנחנו רואים ליקוי חמה מלא או חלקי.
5. כשיש ליקוי חמה מלא זו תופעה בלתי רגילה: הירח מסתיר את השמש בדיוק מושלם, וכל מה שאנחנו רואים זה את העטרה של השמש (האטמוספירה) זוהרת באור יקרות מסביב לצילו של הירח. התמונה המצורפת היא מליקוי החמה המלא שנצפה בארה"ב ב 2017 . התמונה צולמה ברמות חשיפה שונות ובה ניתן לראות כיצד הירח מסתיר את השמש אחד לאחד. מה שאנו רואים מסביב זו עטרת השמש והפלזמה הנפלטת ממנה, שנראית היטב בזמן ליקוי מלא
6. אבל הדבר המדהים הוא צירוף הנתונים הבלתי רגיל שבכלל מאפשר את התופעה. תחשבו על זה רגע: אם הירח יכול לכסות בדיוק מושלם את השמש, אחד לאחד, זה אומר שבעיני המתבונן מכדור הארץ, גודלם של השמש והירח זהה לחלוטין! בפועל כמובן שהשמש גדולה בהרבה מהירח. הקוטר של השמש הוא פי 400 מזה של הירח. אבל, בצירוף קוסמי ששובר כל סטטיסטיקה, גם המרחק של השמש מכדור הארץ הוא פי 400! כלומר מספיק שהשמש הייתה קצת יותר גדולה או יותר קרובה או רחוקה, או שהירח היה קצת יותר קטן או גדול או רחוק, וזה לא היה קורה.
7. כך בעצם יוצא, ששני העצמים הגדולים ביותר בשמי כדור בארץ, הם באותו גודל בדיוק עבור המתבונן (כחצי מעלת קשת). הסיבה שביום יום השמש נראית לנו מעט יותר גדולה היא בגלל ההילה שלה, אבל ללא זה, למשל בשקיעה, נוכל לראות שגודל השמש והירח זהים לחלוטין. ההבנה הזאת היא ככל הנראה הפשט של הפסוק בפרשת בראשית שקראנו לפני יומיים:
"וַיַּעַשׂ אֱלֹהִים אֶת שְׁנֵי הַמְּאֹרֹת הַגְּדֹלִים אֶת הַמָּאוֹר הַגָּדֹל לְמֶמְשֶׁלֶת הַיּוֹם וְאֶת הַמָּאוֹר הַקָּטֹן לְמֶמְשֶׁלֶת הַלַּיְלָה".
הרבה קולמוסים נשתברו כיצד כתוב "שני המאורות הגדולים", ומיד אחר כך נאמר "המאור הגדול והמאור הקטן". אבל לפי מה שתיארנו פשט הפסוק הוא כזה:
שְׁנֵי הַמְּאֹרֹת הַגְּדֹלִים: הגודל שלהם בעיני המתבונן הוא זהה בדיוק ושניהם באותו גודל.
אֶת הַמָּאוֹר הַגָּדֹל לְמֶמְשֶׁלֶת הַיּוֹם וְאֶת הַמָּאוֹר הַקָּטֹן לְמֶמְשֶׁלֶת הַלַּיְלָה: באמת השמש יותר גדולה בהרבה ומאירה בהרבה ולכן היא נקראת המאור הגדול והירח המאור הקטן.
8. אגב, בעתיד היחס ביניהם כבר לא יהיה מושלם. הירח מתרחק מאיתנו בכ 3 ס"מ בשנה כך שבעוד כמה מאות מיליוני שנים הוא כבר יראה מעט יותר קטן מהשמש.
9. תיאור של ליקוי חמה נוסף שמופיע בתנ"ך הוא בספר עמוס. על פי חישובים אסטרונומיים, ב 15 ליוני 763 לפנה"ס אירע ליקוי חמה מלא במזרח התיכון וליקוי החמה הזה תועד על ידי הבבלים. באותה תקופה ניבא בישראל הנביא עמוס. ייתכן וליקוי חמה זה, שנראה היטב גם מישראל, שימש השראה לנבואתו:
וְהָיָה בַּיּוֹם הַהוּא נְאֻם אֲדֹנָי וְהֵבֵאתִי הַשֶּׁמֶשׁ בַּצָּהֳרָיִם וְהַחֲשַׁכְתִּי לָאָרֶץ בְּיוֹם אוֹר (עמוס ח, ט).
10. קיצר, מחר בצהריים צאו ושאו מרום עיניכם. יש לעשות זאת עם משקפיים מיוחדות לצפייה בשמש ולא עם אלתורים או משקפי שמש, שכן צפייה בשמש עלולה לפגוע ברשתית העין.
ליקוי שמח!
כתב: נתנאל אלינסון

השאר תגובה